Mentre pedalàvem per l'altiplà on no trobaves una trista poma, la fruita abundant, variada i barata dels mercats de Sucre, Cochabamba i La Paz són un somni fet realitat...
Apliquem l'estratègia habitual de quan arribem en una població: un de nosaltres vigila les bicis i els altres dos busquen allotjament. Mentre voltem a la caça i captura d'un niu mínimament confortable per passar-hi uns dies de vacances, la sensació de tranquil·litat s'evapora ràpidament. Camperoles assegudes als portals venent camamilla, quatre pèsols o unes llimones escarransides, venedors de sucs de taronja empenyent els seus carrets, nens proposant xiclets o caramels, homes bramant les destinacions dels autobusos, jovenets engominats comprant llaminadures... és un autèntic formiguer de gent. I enmig de tota aquesta agitació, trobem un hostal on instal·lar-nos.
A quarts de vuit del matí, en una de les entrades, els venedors de tres o quatre paradetes ja estan omplint les bosses dels seus clients amb el pa del dia. Més endavant, s'estan instal·lant les de la fruita, un passadís més enllà les que ténen verdures, i finalment els venedors de plàtans, que curiosament van a part. Només venen plàtans. Això sí, ben barat, quatre o cinc plàtans per un bolivià (deu cèntims d'euro). Qué se va a llevar, mamita? el detector de possibles clients t'identifica i la frase salta automàticament quan passes davant de cada parada.
-Qué se va a llevar, mamita?
Desconcertada, penso que em puc guiar pel preu. Però aquí no hi ha preus escrits enlloc, així que preguntaré:
-¿A cuánto va la lechuga?
Aquí hi ha tot el necessari per fer ofrenes a la Pachamama. Penjant del sostre, fetus de llama, un element imprescindible. Mercat de Cochabamba.
Fent el ple de vitamines al mercat de Sucre.
Però ens reservem les amanides de fruites per les postres. Per menjar alguna cosa consistent, cal anar al pis de dalt. Allà, una dotzena de llargues taules blaves amb bancs a banda i banda formen el menjador del mercat. A l'extrem de cada taula, un minúscul xiringuito on una dona amb davantal blau fregeix carn, patates, ous ferrats i salsitxes o escalfa una sopa. Mentrestant, la seva companya va declamant el menú del dia en bucle i intentant enganxar el primer que passa pel passadís central. De fet, a totes les taules serveixen pràcticament el mateix. El servei és ràpid i el preu competitiu (entre 0,50 a 0,80 euros el menú) . Els menús hiper-colesteròlics i les begudes, col·locades damunt la taula, no estan incloses en el preu. L'ambient és familiar, la gent s'apreta per fer-te una mica de lloc al banc. L'olor de fregit de la roba et trigarà almenys 24h en desaparèixer.
Però després hi ha un altre tipus de mercat, els de poble, els que es fan un dia a la setmana i apleguen a tots els pagesos del voltant que s'acosten a comprar tot el que necessiten caminant o en camió. A Tarabuco, a un parell d'hores de bus de Sucre, el mercat és el diumenge. És famós perquè s'hi vènen teixits tradicionals de molt bona qualitat, així que vem anar-ho a veure.
I realment els teixits que s'hi vènen no tan sols són bonics sinó que, a més, un petit museu ens van fer descobrir tot un món artesanal on la creativitat i la tècnica es mesclen amb la tradició i la visió indígena del món.
Ara bé, com vem apreciar més els vestits tradicionals no era de les mans d'un venedor en una paradeta sinó veient els que portaven posats la gent que venia a mercat a fer la compra setmanal.
Els mercats són un concentrat de vidilla boliviana!
No hay comentarios:
Publicar un comentario